Stappenplan zonnepanelen

Stap 2 : Uitleg omvormers

Uitleg omvormers

Type omvormers

Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom (DC) omgezet wordt naar bruikbare wisselstroom (AC). Afhankelijk van het type en aantal panelen en uw wensen selecteert u de juiste omvormer.

Met name het piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen is belangrijk bij het kiezen van de juiste omvormer. Wij raden aan om een omvormer te nemen met een vermogen van 80% tot 110% van het totale Wp vermogen van de zonnepanelen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u binnen de aangegeven waarden van de omvormer blijft. Onderstaande tabel geeft een richtlijn voor het benodigde omvormervermogen.

Zonnepaneelvermogen Omvormervermogen
1.000Wp 800W t/m 1.100W
2.000Wp 1.600W t/m 2.200W
3.000Wp 2.400W t/m 3.300W
4.000Wp 3.200W t/m 4.400W
5.000Wp 4.000W t/m 5.500W
6.000Wp 4.800W t/m 6.600W

1 of 3 fasen?

Na het bepalen van het wattage van de omvormer, komt de keuze om voor 1 of 3 fase omvormer te kiezen. Voor een standaard aansluiting in Nederland geldt dat tot 3.600W omvormer u prima een 1-fase omvormer kunt nemen en boven de 6.000W zijn alleen maar 3-fase omvormers beschikbaar. Wij raden aan om vanaf 4.000W een 3-fase omvormer te gebruiken.

Let op: Het is in Nederland verplicht om de omvormer op een aparte stroomgroep aan te sluiten.

1-Fase

1-Fase omvormers werken op 230V.

3-Fase

3-fase omvormers treft u aan bij omvormervermogens boven 3.600W watt. Een 3-fase omvormer maakt gebruikt van zogenaamde krachtstroom. Niet alle huizen in Nederland beschikken over krachtstroom, u kunt dit navragen bij uw netbeheerder.

Welk merk moet ik kiezen?

Alle aangeboden omvormers zijn van hoge kwaliteit, uiteraard zitten er per merk maar ook per serie verschillen tussen de omvormers.

Samenvattend:

SolarEdge is een top omvormer waarbij u werkt met optimizers per paneel. Hiermee haalt u de maximale opbrengst uit uw panelen. De fabrikant biedt een zeer mooie applicatie op uw telefoon of tablet om de opbrengst per paneel uit te lezen.

Solax, Omnik en Growatt zijn stringomvormers die geen optimizers nodig hebben. Het zijn goedkopere alternatieven dan de SolarEdge en met name in situaties zonder schaduw zijn dit uitstekende oplossingen!

Optimizers nodig?

Wanneer u last heeft van schaduw op uw zonnepanelen, door bijvoorbeeld een boom of een dakkapel, kan het voor u lonen om gebruik te maken van optimizers.

Wij raden u aan deze te lezen indien:

  • Schaduw op de zonnepanelen valt;
  • U via de applicatie van de omvormer, de opbrengst van elk individueel paneel wilt uitlezen.

In andere gevallen kunt u deze stap overslaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *