Stappenplan zonnepanelen

Stap 1: Uitleg zonnepanelen

Uitleg zonnepanelen

Zonnepanelen

De zonnepanelen zorgen voor de omzetting van zoninstraling naar DC-stroom. Selecteer de gewenste zonnepanelen en voeg deze toe aan de winkelwagen.

Aantal zonnepanelen bepalen

Het aantal zonnepanelen kan afhangen van verschillende factoren. De meest gebruikte factoren om dit te bepalen zijn:

  • Beschikbare ruimte op het dak
  • Gewenste opwekking (kWh)

Beschikbare ruimte op het dak:

Een standaard paneel is ca 1,00 x 1,65m (b x h). Afhankelijk van de oppervlakte van het dak kunt u op basis hiervan een legplan opstellen. Houdt er bij een platdak opstelling rekening mee dat u rekent met ongeveer 50cm ruimte tussen de rijen.

Gewenste opwekking (kWh):

De opbrengst van uw panelen (kWh) hangt af van het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen (Wp). Een gemiddelde installatie in Nederland wekt per jaar 900kWh per 1.000Wp geïnstalleerd vermogen. Oftewel, als u uw gewenste elektriciteitopwekking (kWh) deelt door 0,9, dan geeft dit aan hoe veel zonnepaneelvermogen (Wp) u moet installeren.

Stel u wilt per jaar 3.500kWh opwekken, dan is er dus 3.900Wp aan zonnepaneelvermogen nodig (3.500 / 0,9). Uitgaande van 300Wp per zonnepaneel, betekent dit dat er 13 panelen voor nodig zijn om per jaar ca. 3.500kWh op te wekken. In onderstaande tabel een overzicht.

Zonnepaneelvermogen Gewenste jaarlijkse opbrengst Aantal 300Wp panelen Aantal 275Wp panelen
1.000Wp 900kWh 4 4
2.000Wp 1.800kWh 7 8
3.000Wp 2.700kWh 10 11
4.000Wp 3.600kWh 14 15
5.000Wp 4.500kWh 17 19
6.000Wp 5.400kWh 20 22

Uiteraard is de opbrengst afhankelijk van allerlei factoren, bijvoorbeeld: hellingshoek, richting, schaduw en kwaliteit van paneel en omvormer.

Type zonnepanelen

Zoals u op onze website kunt zien zijn er verschillende type zonnepanelen waar u uit kunt kiezen. Hieronder een aantal van de belangrijkste eigenschappen:

Vermogen (Wp)

Des te hoger het vermogen van het paneel, des te hoger de opbrengst zal zijn (zie tabel hierboven). Het Wattpiekvermogen van een paneel (Wp) geeft aan hoe veel elektriciteit een paneel oplevert bij standaard testomstandigheden (STC).

Kleur

Wij maken onderscheid tussen blauwe, zwarte en full black panelen. Het belangrijkste verschil tussen deze panelen is de kleur. Qua opbrengst zijn ze vergelijkbaar.

Kleur Blauw Zwart Full Black
Type Polykristallijn Monokristallijn Monokristallijn
Kleur cellen Blauw Zwart Zwart
Kleur achterplaat Wit Wit Zwart
Kleur omlijsting Zilver Zilver of Zwart Zwart
Voorbeeld

Grootte

60-cells: 1,65m x 1,00m (standaard maat)

72-cells: 2,00m x 1,00m

Overige opties

Half-cell: Deze panelen hebben in plaats van 60 hele cellen, 120 halve cellen. Een voordeel hiervan is onder andere dat deze iets beter met schaduwsituaties om kunnen gaan.

Ultra Black: Ultra Black panelen zijn nog weer zwarter dan Full Black panelen. Doordat ook geen zilveren lijnen of witte stickers zichtbaar zijn, zijn de panelen volledig zwart aan de voorkant. Met name voor mensen die uiterlijk heel belangrijk vinden, is dit een ideale oplossing.

Glas-Glas: In plaats van een kunststof achterlaag, is een glaslaag gebruikt. Hierdoor zitten de cellen van de panelen tussen 2 glaslagen ‘ingeplakt’. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit, een langere levensduur en een lagere rendementsafname.

Productgarantie: De productgarantie geeft aan hoe lang de fabrikant garantie geeft op het hele paneel. Standaard is deze 10 jaar, echter zijn er merken die meer geven.

Opbrengstgarantie: De opbrengstgarantie geeft aan hoe lang de fabrikant garantie geeft op de opbrengst van de cellen in het paneel. Deze garantie is alleen op de cellen, en niet op de overige materialen van het paneel. Als een Standaard geeft een fabrikant dat na 25 jaar de cellen nog 80% opleveren.

Onze keuze blauwe zonnepanelen

Onze keuze zwarte zonnepanelen

Onze keuze full black zonnepanelen